Södra Armadan

Södra Armadan är ett folkpunkband från söder om stan. Bandet består av medlemmar från Crash Nomada.

Vi bad sångaren Ragnar Sjöberg berätta lite om låten GRÖNA VITA.

Halva Crash Nomada är Hammarbyare och bor i Söderort och ville göra en bajenlåt, andra halvan är inte så brydda men tyckte det var en kul grej. Så vi landade i att göra en bajenlåt under det parallella bandnamnet Södra Armadan.

Hur kom låten till?

– Linus, som spelar trummor, kom med den rytmiska grundidén, den svängiga sambavirveln i melodierna. Jag skrev text och sångmelodi på fyra ackord, sen gjorde resten av bandet sin magi med melodier, gung, stök och riff och så hade vi en bajenlåt.

Hur kommer det sig att du är Hammarbyare?

– Jag är fjärde generationens bajare, berättar Ragnar, även fast jag är uppvuxen på landsbygden i Västmanland. Min farfar Stig Sjöberg som var en riktig söderkis tog med mig på matcher på Söderstadion när jag var barn på åttiotalet. Han var också musiker och spelade ventilbasun som jag fick ärva. Inför den här låten lärde jag mig att spela lite grundläggande toner så det är min farfars ventilbasun som hörs på i melodierna på inspelningen. Enligt sägnen hade de nån sorts improviserad blåssektion i klacken på trettio och fyrtiotalet, så det känns kul att föra vidare arvet och att samma ventilbasun får vara med på denna låt i ett nytt sekel.

Vad tror du att Crash Nomadas fans kommer att tycka om låten?

– Många har redan varit positiva, men vissa kanske inte går igång jättemycket på sportrelaterade grejer. Jag hoppas folk kommer att digga låten, även om de inte är intresserade av fotbollskultur, eller håller på något annat lag. Det är ju i slutändan musik, ramsor och gemenskap allt handlar om. Oavsett om vi snackar fotboll, punkrock eller andlighet eller vad som helst i övrigt som mänskligheten ägnar sig åt.

Kontakt: info@transnationalrecords.com

Foto: Kerstin von Essen Fransson.